NIEUWS & MEER

Vastgoed in België kopen?

bolletjes-orangje
achtergrond-header-1

In een zoektocht naar ruimte en meer betaalbare woningen belanden veel Nederlanders op de Belgische vastgoedmarkt. Diezelfde gunstige vastgoedmarkt biedt ook opties voor de aanschaf van een tweede verblijf, te denken valt aan de druk bebouwde Vlaamse kustlijn. Bij de aankoop van een onroerend goed komt evenwel veel kijken. Onzekerheid is hierbij vaak troef, zeker wanneer een pand in het buitenland wordt aangekocht, met andere regelgeving en gebruiken.

Vaak zal het koopproces beginnen bij een makelaar, die in België erkend dient te zijn door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) waardoor de makelaar gebonden is aan een strikte gedragsregels. Komen koper en verkoper tot overeenstemming, dan zal een volgende stap het sluiten van een onderhandse overeenkomst zijn.

De eerste vragen duiken daarbij al snel op: Wanneer kan ik spreken van een rechtsgeldige koop? Wordt er een zogenaamde ‘compromis’ getekend of verlenen partijen elkaar een aankoop-/verkoopbelofte? Op welke informatie heb ik als koper in België recht alvorens mij te verbinden tot aankoop (o.a. stedenbouwkundige inlichtingen en bodemattest)? Zal mijn eigen bank een hypothecaire lening verstrekken of dien ik hiervoor aan te kloppen bij een bank van het land van aankoop? Wat indien het pand verhuurd is?

Als basis voor de uiteindelijke authentieke akte zal de onderhandse akte worden voorzien van alle essentiële en substantiële voorwaarden voor de koop. Te denken valt aan opschortende voorwaarden (waaronder bijvoorbeeld het krijgen van een financiering of van eventuele stedenbouwkundige vergunningen), vrijwaring voor verborgen gebreken, conformiteit met de stedenbouwkundige vergunningen, uiterste datum voor de leveringsakte,…  

Verder zullen naast de koopprijs tal van andere kosten ten laste van de koper komen, zoals notariskosten, BTW bij nieuwbouw en de aan de Belgische fiscus verschuldigde registratierechten.

Met een jarenlange ervaring als advocaat in het Belgische vastgoedrecht, maar nu met kantoor in Breda, begeleid ik u graag bij dit koopproces en bij de afwikkeling of het voorkomen van eventuele complicaties tijdens of na aankoop. Voor meer informatie ben ik bereikbaar via sebastiaan@ride.nl of via 085-130 82 32. Een eerste oriënterend gesprek is altijd kosteloos.

Onze nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan nu in voor onze periodieke nieuwsbrief.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Bedrijfsjurist abonnement all-in fee

RIDE gaat over jou, als ondernemer. Jouw RIDE, waar de juristen van RIDE mee instappen om je onderneming te ontzorgen van juridische zaken.

+31 (0)85 130 82 32
info@ride.nl

Scroll naar boven