NIEUWS & MEER

Proeftijdbeding in 1e arbeidsovereenkomst na stage?

bolletjes-orangje
achtergrond-header-1

Als ondernemer werk je waarschijnlijk wel eens met stagiaires. Maar wat nu als je die goede stagiaire na afronding van de stage in dienst wil nemen? Mag je dan wel in de arbeidsovereenkomst een proeftijdbeding opnemen?

Deze vraag werd aan de Rechter in Rotterdam voorgelegd. In de wet staat omschreven dat een proeftijdbeding uitsluitend in de eerste arbeidsovereenkomst mag zijn opgenomen. Een uitzondering hierop is in het geval er bij het aangaan van de opvolgende arbeidsovereenkomst er sprake is van een andere functie waarbij overduidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden horen.

Maar wat gebeurt er als er een stageovereenkomst aan vooraf is gegaan, kan een stageovereenkomst als arbeidsovereenkomst worden gezien?

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer:

  1. er arbeid wordt verricht;
  2. er loon wordt betaald; en
  3. er sprake is van een gezagsverhouding.

De rechter heeft hierover geoordeeld dat bij een stageovereenkomst niet expliciet het verrichten van arbeid centraal staat, maar juist  het ontplooien van leeractiviteiten. De stageovereenkomst moet gericht zijn op het vergroten van kennis en het opdoen van werkervaring. Ook geeft de rechter aan dat in dit specifieke geval de stagevergoeding niet hoog genoeg is om als loon gezien te worden. De kantonrechter concludeert dat de betreffende stageovereenkomst niet gelijk staat aan een arbeidsovereenkomst. Daarmee kon in de 1e echte arbeidsovereenkomst een geldig proeftijdbeding worden opgenomen en kon de werkgever de stagiaire dus ook rechtsgeldig in de proeftijd ontslaan.

Tijdens de proeftijdperiode kan de arbeidsovereenkomst om vrijwel iedere reden door zowel werkgever als werknemer eenzijdig worden opgezegd. Een proeftijd dient altijd schriftelijk, voorafgaand aan de aanvang van het dienstverband, te worden overeengekomen. Daarnaast kan een proeftijd alleen worden afgesproken in een arbeidsovereenkomst met een duur van meer dan 6 maanden. In een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden of korter is geen proeftijd toegestaan.

 TIPS VOOR DE ONDERNEMER IN DE PRAKTIJK:

  • Let op dat de stageovereenkomst goed de leeractiviteiten omschrijft, inclusief leerdoelen, opdrachten en kaders voor de stage;
  • Omschrijf voldoende dat de stage gericht is op het vergroten van de kennis van de stagiaire en het opdoen van werkervaring van de stagiaire;
  • Betaal expliciet een stagevergoeding en dus geen loon;
  • Zorg ervoor dat wat er op papier staat, ook overeenkomt met de praktijk (!).

 

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden: dan kan je een proeftijdbeding opnemen in de 1e arbeidsovereenkomst na afronding van de stage!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, of ben je benieuwd wat de Legal Business Partners voor jouw onderneming kunnen betekenen, neem dan contact op met RIDE.

Onze nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan nu in voor onze periodieke nieuwsbrief.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Bedrijfsjurist abonnement all-in fee

RIDE gaat over jou, als ondernemer. Jouw RIDE, waar de juristen van RIDE mee instappen om je onderneming te ontzorgen van juridische zaken.

+31 (0)85 130 82 32
info@ride.nl

Scroll naar boven