NIEUWS & MEER
Ondernemingsraad: is jouw onderneming hiertoe verplicht?
Wat is een ondernemingsraad? Is een ondernemingsraad verplicht? En wat is de impact van een ondernemingsraad? Wij leggen het je uit!
Een ondernemingsraad (OR) bestaat uit eigen werknemers van een onderneming en komt op voor de belangen van al het personeel van deze onderneming. Via de OR kunnen werknemers dus invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering van de onderneming.
Wanneer is een OR verplicht?
Heeft jouw onderneming 50 of meer werknemers, dan is een OR verplicht. Heb jij als ondernemer meerdere ondernemingen? Dan moet elke onderneming met minimaal 50 werknemers een eigen OR hebben. Heb je meerdere ondernemingen met elk minder dan 50 werknemers, dan volstaat een gemeenschappelijke OR.
Met werknemers worden alle werknemers bedoeld, zowel fulltimers, parttimers en oproepkrachten. Ook uitzendkrachten die minimaal twee jaar in dienst zijn worden meegerekend. Of de werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd heeft, is niet van belang.
Wie zitten er in een OR?
De leden van een OR zijn werknemers van de onderneming en zij worden gekozen door de andere werknemers. Hier kan je als werkgever geen invloed op uitoefenen. De verkiezing van leden van de OR vindt plaats middels een geheime schriftelijke stemming aan de hand van kandidatenlijsten waarop de werknemers staan vermeld die zich verkiesbaar hebben gesteld.
Hoeveel leden de OR heeft is afhankelijk van het aantal werknemers binnen de onderneming. Het aantal leden kan variëren tussen de drie en vijfentwintig leden.
Wat is de impact van een OR?
Een OR heeft verschillende rechten waarmee zij invloed kunnen uitoefenen op belangrijke beslissingen binnen de onderneming. Deze rechten bestaan uit het adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en recht op informatie van de werkgever.
Een OR heeft via het adviesrecht invloed op financiële, economische of organisatorische beslissingen binnen de onderneming. Een OR heeft recht op informatie van de werkgever, waaronder informatie over de resultaten van de onderneming en het gevoerde beleid. Ook heb je als onderneming bij bepaalde besluiten instemming nodig van de OR, bijvoorbeeld besluiten over regelingen met betrekking tot werktijden, beloning, opleiding en klachten. Als laatste kan de OR voorstellen uitbrengen waarbij zij zelf advies geven over zaken die zij belangrijk vinden.
Is er een andere mogelijkheid dan het instellen van een Ondernemingsraad?
Heeft jouw onderneming minder dan 50 werknemers, dan is het niet verplicht om een OR in te stellen. Een vrijwillige OR instellen is dan wel mogelijk. Is er geen OR, maar verzoekt de meerderheid van de werknemers om een personeelsvertegenwoordiging, dan ben je verplicht hier als werkgever aan mee te werken. Een personeelsvertegenwoordiging is minder vergaand dan een OR, maar brengt vanzelfsprekend ook verplichtingen met zich mee voor de werkgever.
Twijfel je of jouw onderneming verplicht is om een ondernemingsraad in te stellen of heb je vragen over de gevolgen van het instellen van een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging? Heeft jouw onderneming nog geen OR, maar weet je niet goed waar te beginnen? De juristen van RIDE staan voor je klaar! Laat het ons weten en neem contact op met ons via info@ride.nl of 085 – 130 82 32.
Onze nieuwsbrief
Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan nu in voor onze periodieke nieuwsbrief.
RIDE gaat over jou, als ondernemer. Jouw RIDE, waar de juristen van RIDE mee instappen om je onderneming te ontzorgen van juridische zaken.