NIEUWS & MEER

Hoe voorkom je een inbreuk op jouw merk of handelsnaam?

bolletjes-orangje
achtergrond-header-1

Als onderneming krijg je te maken met intellectuele eigendomsrechten. Het is belangrijk deze rechten goed vast te leggen zodat er geen inbreuk op jouw merk of handelsnaam kan worden gemaakt! Maar hoe dit je dit?

Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een handelsnaam en een merk is de juridische bescherming. Door de handelsnaam als merk te deponeren bij het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom (BOIP) heb je een veel sterkere juridische bescherming.

Zo kan bij de handelsnaam het geografische gebied een rol spelen en kan het daarom zo zijn dat er twee ondernemingen met dezelfde handelsnaam zijn, werkzaam in dezelfde branche, waarvan de één in het noorden is gevestigd en de andere in het zuiden van Nederland. De Handelsnaamwet biedt in dit betreffende geval geen vergaande bescherming vanwege het geografische aspect, terwijl het merkenrecht bescherming biedt in de gehele Benelux specifiek voor de producten of diensten van jouw onderneming.

Indien je jouw merk hebt geregistreerd kunnen andere ondernemingen dus onder geen enkele omstandigheid hetzelfde merk registreren voor gelijkende activiteiten. Je beschikt dan over monopolie van dat merk.

Bescherming van een handelsnaamrecht automatisch wordt toegekend. Bescherming van het merkenrecht gaat in vanaf het moment dat je deze hebt ingeschreven in het BOIP. Aan deze inschrijving zijn ook kosten verbonden. Ook beschermt de Handelsnaamwet voor onbeperkte tijd, terwijl het Benelux Verdrag inzake Intellectuele Eigendom (BVIE) beschermt voor de duur van tien jaren als je het merk normaal gebruikt. Wel kan deze duur onbeperkt verlengd worden.

Wat kan je doen tegen inbreuk op de handelsnaam?

Hoe kun je een inbreuk op jouw handelsnaam voorkomen, indien deze niet is gedeponeerd bij het BOIP?

  • Via een brief kan je het bedrijf met dezelfde naam verzoeken om de activiteiten onder die naam te staken en de domeinnaam over te dragen. Eventueel kan je nog een financiële compensatie vorderen. Houdt er rekening mee dat een partij vaak weerstand biedt. Het is daarom raadzaam om een brief op te laten stellen door een jurist.
  • Indien de handelsnaam wordt gevoerd in strijd met de wet, kun je de kantonrechter verzoeken degene die de verboden handelsnaam voert te veroordelen. Tevens kun je de kantonrechter verzoeken om een financiële compensatie of schadevergoeding als forfaitair bedrag.

Indien voor deze optie wordt gekozen dien je er wel rekening mee te houden dit een dure optie is. Vooral wanneer de rechtbank oordeelt er geen sprake is van inbreuk op de handelsnaam, bijvoorbeeld door het geografische aspect.

Ook kun je optreden tegen inbreuk op de handelsnaam indien jouw handelsnaam wel is gedeponeerd bij het BOIP:

  • Ook hier geldt dat je een brief kan sturen naar de partij die registratie heeft aangevraagd voor een conflicterend merk, met het verzoek te stoppen met het gebruik van het merk. Geeft de tegenpartij geen gehoor aan de brief? Dan kun je dit verzoek rechtstreeks bij het BOIP indienen.
  • Ontdek je een teken dat niet voorkomt in het Merkenregister, maar soortgelijk is aan  jouw merk? Stuur de onderneming dan een brief met het verzoek de activiteiten met het conflicterende teken direct te staken. Ook kun je naar de rechter stappen. De rechter kan dan een verbod opleggen op het gebruik van het teken door de andere partij en oordelen tot inbeslagname van goederen, een schadevergoeding en eventueel een afdracht van de winst.
  • Wanneer je jouw merk succesvol hebt geregistreerd en na jou gaat iemand anders een soortgelijk merk registreren, dan kun je binnen 3 maanden een bezwaar (oppositie) indienen tegen het jongere merk. Het is raadzaam deze procedure door een jurist te laten voeren.

Al met al is het verstandig uw merk in te schrijven in het BOIP zodat een (eventuele) inbreuk gemakkelijker valt aan te tonen.  De Legal Business Partners van RIDE kunnen jou daarmee helpen. Ze werken daarbij samen met Bart van den Bergh van Meiermarken (Bescherm uw werk | Meiermarken). Bart is specialist op het gebied van het merkenrecht en samen zorgen we voor een goede bescherming van jouw merk!

Wil je meer weten over bescherming tegen inbreuk op jouw handelsnaam of de risico’s die je kunt lopen? Of heeft iemand inbreuk gemaakt op uw handelsnaam en wilt u actie ondernemen? Neem dan contact met ons op via info@ride.nl, of bel naar:+31 (0)85 130 82 32 of plan jouw afspraak rechtstreeks via de website: Online afspraak – Ride

Onze nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte? Schrijf je dan nu in voor onze periodieke nieuwsbrief.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Bedrijfsjurist abonnement all-in fee

RIDE gaat over jou, als ondernemer. Jouw RIDE, waar de juristen van RIDE mee instappen om je onderneming te ontzorgen van juridische zaken.

+31 (0)85 130 82 32
info@ride.nl

Scroll naar boven