EXPERTISE Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom 

RIDE stapt graag in bij jouw onderneming om ervoor te zorgen dat alle intellectuele eigendomsrechten bij de rechtmatige eigenaar blijven, bij jou dus. Wij adviseren je graag over kwesties inzake onder andere het handelsnaamrecht, octrooirecht, merkenrecht en auteursrecht. Een goed idee juridisch beschermen.

achtergrond-header-1
Intellectueel Eigendom RIDE bedrijfsjurist
bolletjes-orangje

RIDE.NL

Intellectueel eigendom

Je bent (ooit) een onderneming gestart omdat je een idee hebt waar je in gelooft. Het is dan ontzettend belangrijk om er voor te zorgen dat andere ondernemers geen ongerechtvaardigd voordeel van jouw idee kunnen genieten. RIDE stapt graag in bij jouw onderneming om ervoor te zorgen dat alle intellectuele eigendomsrechten bij de rechtmatige eigenaar blijven, bij jou dus. Wij adviseren je graag over kwesties inzake onder andere het handelsnaamrecht, octrooirecht, merkenrecht en auteursrecht. In het recht is het over het algemeen beter om te voorkomen dan te genezen en dit geldt zeker voor het intellectuele eigendomsrecht. Als de intellectuele eigendomsrechten van jouw onderneming tijdig en goed worden vastgelegd, is de kans op een juridische procedure vele malen kleiner. Echter, het is nooit 100% te voorkomen dat er een inbreuk wordt gemaakt op jouw rechten. In dat geval zal er toch geprocedeerd moeten worden en RIDE staat je hierin graag bij.

Wat is handelsnaamrecht?

Handel je met een handelsnaam? Dan heb je automatisch bescherming vanuit de Handelsnaamwet, hiervoor hoeft niets geregistreerd te worden. Er worden bepaalde rechten verleend aan de handelsnaam. Zo kan het verboden zijn voor een onderneming om dezelfde handelsnaam te hebben als een handelsnaam die al in gebruik is of die hier heel erg op lijkt. Bij de vraag of een onderneming een (soort)gelijke handelsnaam mag hebben, is het bijvoorbeeld van belang of de ondernemingen in dezelfde branche werkzaam zijn en waar deze gevestigd zijn (geografisch gebied). Er mag in ieder geval geen verwarring voor klanten ontstaan.

Intellectueel eigendom RIDE juristen

Wat is merkenrecht?

Het begrip “merk” is ontzettend breed. Zo kan een merk een teken zijn met woorden (ook namen van personen), of een logo, maar ook letters, cijfers,  kleuren, geluiden en vormen van waren of verpakkingen van waren kunnen als “merk” worden gezien.

Het merkenrecht bestaat uit woordmerk, vormmerk, beeldmerk, kleurmerk, klankmerk, patroonmerk, positiemerk, bewegingsmerk, multimediamerk en hologrammerk. Je kan jouw merk dus onder verschillende typen onderbrengen.

De vraag is: Waarom zou je de handelsnaam als merk deponeren? Biedt de Handelsnaamwet niet voldoende bescherming tegen inbreuk op mijn handelsnaam?  

Hoe voorkom je een inbreuk op jouw intellectueel eigendom?

Als onderneming krijg je te maken met intellectuele eigendomsrechten. Het is belangrijk deze rechten goed vast te leggen zodat er geen inbreuk op jouw merk of handelsnaam kan worden gemaakt! Maar hoe dit je dit? Lees alles over Handelsnaamrecht en Merkenrecht. Wat is het verschil en hoe voorkom je inbreuk op jouw merk of handelsnaam?

RIDE adviseert je graag

Al met al is het verstandig uw merk in te schrijven in het BOIP zodat een (eventuele) inbreuk gemakkelijker valt aan te tonen. De Legal Business Partners van RIDE kunnen jou daarmee helpen. We werken daarbij samen met Bart van den Bergh van Meiermarken (Bescherm uw werk | Meiermarken). Bart is specialist op het gebied van het merkenrecht en samen zorgen we voor een goede bescherming van jouw merk!

Neem vrijblijvend contact op met RIDE. We helpen en adviseren je graag.

Scroll naar boven